DARWIN'İN SERÇELERİ ROMANI TÜRKÇEDE

Yazar Teysîr Halef'in (تيسير خلف) Darwin'in Serçeleri (عصافير داروين) adlı romanı, geçtiğimiz günlerde Ökkeş Hengil'in Arapça aslından çevirisiyle Loras Kitap’tan çıktı.

On dokuzuncu yüzyılda geçen romanın merkezinde Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinin 400. yıl dönümü münasebetiyle Chicago’da düzenlenen Dünya Kolomb Fuarı yer alır. Bu fuara davet edilen ülkelere ayrılan bölümler hiyerarşik sıralanır ve en sonunda Beyaz Kent’te son bulur. Bu yönüyle roman, Halef’in Batılı düşünce yapısına yönelik eleştirileri yansıtır.

Fuara Osmanlı İmparatorluğu da davet edilir ve roman bir yandan Osmanlı’nın fuara hazırlanışını aktarırken diğer yandan Chicago’daki yetkililerin fuarı organize etme sürecini anlatır. Romanda gerçek tarihi kişiliklere de yer verilir ve böylece tarih araştırmacısı olan yazarın, gerçekle kurmacanın iç içe geçtiği bir anlatımı benimsediği görülür.

1967 yılında Suriye'nin Kuneytire şehrinde dünyaya gelen Filistin asıllı yazar Teysîr Halef'in öykü, roman ve araştırma türlerinde toplamda otuzdan fazla kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Halef'in Filozofların Katliamı (مذبحة الفلاسفة) romanı 2017 Uluslararası Arap Roman Ödülü uzun listesine girmiştir.

Çevirmen Melek Deniz Özdemir'in Darwin 'in Serçeleri ilgili kaleme aldığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Romanı buradan inceleyebilirsiniz.

Önceki
Önceki

GASSÂN KENEFÂNÎ’NİN İLK ÖYKÜ DERLEMESİ ON İKİ NUMARALI YATAĞIN ÖLÜMÜ TÜRKÇEDE

Sonraki
Sonraki

MİRKAT, ARABIC FOR NERDS’E KONUK OLDU