YAZAR PEREN BİRSAYGILI MUT’A NİZAR KABBANÎ NİŞANI

Dünyanın pek çok yerinde insani yardım alanında çalışan Küresel Adalet Örgütü (منظمة العدل الدولية) ilk kez bir Türk yazarı ödüllendirdi. Örgütün Kültür ve Edebiyat Küresel Adalet Ödülü Nizâr Kabbânî Nişanı’nın sahibi  (جائزة وسام نزار قباني) yazar Peren Birsaygılı Mut oldu. Mut’un, yazı ve çevirileriyle Suriye kültür ve edebiyatının tanıtımına yaptığı katkı ve Suriye halkının meselelerine adil bakışından dolayı bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.

4 Temmuz 2022’da Taksim Camii Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Küresel Adalet Örgütü’nün kurucusu Dr. Heysem el-Bazem (هيثم البزم) Mut’un Suriye yaratıcı ve entelektüel birikiminin Türkçe ve diğer dillere aktarılmasındaki çabasının onurlandırıldığını belirtti. 

Peren Birsaygılı Mut, ödülü Suriyeli çocuklara ithaf ederken Nizâr Kabbânî’nin şiirleriyle lise yıllarında tanıştığını ancak Kabbânî’nin, kendisini şiirleriyle değil zulme ve haksızlığa karşı duruşuyla etkilediğini ifade etti. Amacının, tek silahı kalemi olan Nizâr Kabbânî gibi insanları Türk halkının tanımasına yardımcı olmak olduğuna belirtti.

Ödülün ardından el-Cezîre sitesinin sorularını cevaplayan Birsaygılı Mut, Türk ve Arap edebiyatlarının kadim ve iç içe geçmiş bir ilişkiye sahip olduğunu ve bu bağın din aracılığıyla pekiştiğini söyledi. Türkiye’de Suriye edebiyatına ön yargıyla yaklaşıldığını fakat onun Arap edebiyatını besleyen önemli kaynaklardan olduğunun altını çizdi ve Suriye edebiyatının tanınması için bir yayınevi (Farabi Kitap) kurmaya götüren süreci anlattı. Ayrıca bir süre önce hem Türk ve hem Arap medyasında dikkat çeken Şair Adonis’e Açık Mektup başlıklı yazısına dair de açıklamalarda bulundu.

Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.  

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki
Önceki

27. ULUSLARARASI FAS KİTAP FUARI RABAT’TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sonraki
Sonraki

MEDİNE’DE İLK KİTAP FUARI DÜZENLENDİ