‘ABDU’LFETTÂH KÎLÎTO YAZININI İNCELEYEN YENİ KİTAP

Faslı düşünür ‘Abdu’s-Sel’âm Bin‘abd el-‘Âlî (عبد السلام بنعبد العالي)’nin ‘Abdu’l-Fettâh Kîlîto ev ‘İşku’l-Lisâneyn (عبد الفتاح كيليطو أو عشق اللسانين) adlı eseri geçtiğimiz Nisan ayında raflarda yerini aldı. İtalya merkezli Menşûrâtu’l-mutevassıt (منشورات المتوسط) yayınevi tarafından yayımlanan kitapta yazar el-‘Âlî; Arapça ve Fransızca birçok eser kaleme alan Faslı düşünür, yazar ve akademisyen, aynı zamanda el-‘Âlî'nin yakın arkadaşı olan ‘Abdu’l-Fettâh Kîlîto’nun yazınına farklı bir bakış açısı sunuyor.

Yazar, Kîlîto’nun Klasik Arap düşüncesi ile Batı edebiyatı ve düşüncesi arasında meydana gelen diyalogda dile dayalı, sınırları aşan, aralarındaki mirasa göz gezdiren yazılarını irdeliyor ve Kîlîto’nun iki dil ve iki hafıza arasındaki teşebbüsünü “Güç İddia (الرهان الصعب)" olarak adlandırıyor. Yazar, eserin bir eleştiri veya kronolojik bir okuma olmadığını, daha çok diller arasında yargısız bir soybilim okuma önermesi olduğunu vurguluyor.

Çalışmada “Kîlîto’nun edebiyatla ilişkisi nedir?”, “Çok dilli insanlar hangi dilde yazar?”, “Çeviri nasıl bir yaşam biçimi haline dönüşür?” gibi sorulara cevap aranıyor.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki
Önceki

DÜNYA KİTAP ÖDÜLLERİ’NDE “KÜÇÜK BİR AYRINTI”

Sonraki
Sonraki

3. ULUSLARARASI DOHA ARAPÇA TARİHİ SÖZLÜĞÜ KONFERANSI